Havenhuis Antwerpen

Master Builders Solutions van BASF versterken spraakmakende architectuur

Eind september 2016 opende op het Eilandje in Antwerpen het Havenhuis; het 'nieuwe' hoofdkantoor en letterlijk ook het vlaggenschip van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Het indrukwekkende design van de hand van de Brits-Iraakse Zaha Hadid vormt een architecturale spraakmaker van wereldformaat. De imponerende constructie haakt het verleden aan de toekomst. Een uitdaging voor zowel opbouw als inrichting van deze kruisbestuiving van stijlen. En daar speelt het allesomvattend gamma van BASF – Master Builders Solutions, met hulpstoffen voor versterking van beton,  oplossingen voor betonherstelling en –bescherming, en oplossingen voor vloeren, moeiteloos op in.

Heden en verleden verankerd met hulpstoffen van BASF

Het ontwerp van het Havenhuis omvat een tweeledig kantoorgebouw dat bestaat uit de restauratie van de voormalige brandweerkazerne, een beschermd monument, waarboven een nieuw bootvormig volume zweeft. Een 1.500 ton stalen constructie, met glasmozaïeken gevels die het bouwwerk het uitzicht geven van een diamanten schip, wordt boven de dakrand van de kazerne uitgetild.  De nieuwe bovenbouw lijkt te spelen met de zwaartekracht, maar rust op een reusachtige ankervormige onderbouw van wit zichtbeton. Die onderbouw bestaat uit een imposante, gestroomlijnde steunbeer onder de zogeheten scheepsboeg en een kern in de binnenplaats van de voormalige brandweerkazerne.
"Een bijzondere constellatie die verrijst vanuit de binnenplaats van het bestaande complex, "vertelt Koen Mellebeek, Sales Engineer Admixture Systems bij BASF – Master Builders Solutions. "Voor de esthetische eigenschappen en uitzonderlijke betonsterkte van deze structuur werden hulpstoffen voor hoogwaardige betonsamenstellingen gebruikt."

"De courante samenstelling van wit beton is niet geschikt voor de complexe bekisting, schuintegraad en dichte wapening van deze kolomgeometrie. De oplossing is gevonden in wit zelfverdichtend zichtbeton. De samenstelling van dit stortklaar beton ging gepaard met uitvoerige studies en proeven. De kwaliteit en duurzaamheid van de op maat gemaakte betonspecie werd bereikt met MasterGlenium, een superplastificeerder van Master Builders Solutions" klinkt het bij Transportbeton De Beuckelaer. "Met  700 m³ zelfverdichtend zichtbeton wordt het beeld bereikt zoals door de architect bedacht.  Het scharnierpunt tussen verleden en toekomst is opgebouwd uit fraai, egaal, vlak en strak gevormde oppervlakken zonder zichtbare naden of voegen."

"MasterGlenium is speciaal ontwikkeld voor bouwwerken waar behoud van verwerkbaarheid, hoge/vroege sterkten en lange levensduur aan de orde zijn. De langere verwerkbaarheid, uitstekende verpompbaarheid, hoge duurzaamheid en hoge druksterktes waren cruciale punten voor die ankerconstructie.' gaat Koen Mellebeek verder. "In het Havenhuis resulteert dat in sterke, hechtende beton van uitstekende kwaliteit én met een esthetisch uitzicht."

Renovatie bestaand gebouw

Ook in het bestaande gebouw, de voormalige brandweerkazerne, dragen de BASF producten bij tot een opwaardering en versterking van beton. "Voor de renovatie van de gevels en ook bij de binnenruimte waren we gebonden aan diverse eisen vastgelegd door monumentenzorg en de architect," zegt Thomas Vundelinckx van hoofdaannemer Interbuild. "Omdat we uitsluitend werken met toegewijde leveranciers die net als Interbuild geen concessies wensen te doen aan kwaliteit en die meedenken in perfecte oplossingen, deden we beroep op Master Builders Solutions van BASF. Zij leveren kwaliteitsproducten en werken met geselecteerde applicateurs. Zo werden de plafonds en de betonnen kolommen in de oude kazerne hersteld door het aannemersbedrijf Renotec. Het plafond werd uitgevlakt met een MasterEmaco N 5100 FC, een snelzettende nivelleringsmortel. De betonnen kolommen werden in hun originele staat teruggebracht met MasterEmaco S 480, een structurele reparatiemortel voor zwaar aangetast beton. Beide mortels verminderen aanzienlijk het risico op scheuren wat resulteert in minder onderhoud en bijgevolg lagere onderhoudskosten. Bovendien leveren deze mortels een tijds-en kostenbesparing op.  We kunnen niets aan het toeval overlaten, elk detail telt. Daarom zijn de buitenplafonds van de nieuwe constructie voorzien van MasterProtect 330 EL, een carbonatatieremmende en weersbestendige scheuroverbruggende coating. Zo zijn de buitenplafonds beschermt tegen CO² en blijven ze langer intact."

MasterTop vloeren  zonder compromissen

Ook binnen is er oog voor kwaliteit. Het Havenhuis is de hoofdzetel van het Havenbedrijf en de innovatieve werkplek van zo'n 500 medewerkers. Het bestaande gebouw, de voormalige brandweerkazerne, huisvest een deel van de landschapskantoren en vergaderzalen. Deze ruimtes zijn toegankelijk vanuit het centrale atrium. Daar ligt een grijze gepolierde betonvloer aangebracht door EMB uit Brussel, geselecteerde applicateur voor dit type vloeren.  Die betonvloer sluit perfect aan bij de strakke uitstraling van het nieuwe Havenhuis. Tijdens het aanbrengen werd het beton ingestrooid met MasterTop 135, een droge instrooikwarts vloerverharder die de slijtvastheid van de betonvloer verhoogt. Het product verdicht eveneens waardoor de porositeit verlaagt en de betonvloer bestand is tegen vetten en oliën. Een aandachtspunt voor een plaats waar veel verloop is.

Het nieuwe gebouw omvat eveneens kantoren en vergaderruimtes net als een auditorium en bedrijfsrestaurant. Dit gedeelte is bereikbaar via panoramische liften.

Voor de inrichting en afwerking van het kantoorgebouw is gelet op het comfort van de gebruiker. Functionaliteit die hand in hand gaat met esthetiek. De toegepaste materialen horen, net als het architecturaal ontwerp, een reflectie te zijn van premium kwaliteit. Bovendien moeten ze beantwoorden aan aspecten als duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Een vraag waar het MasterTop 1324 vloersysteem volop op inspeelt.

PUur comfort voor kantooromgeving

MasterTop 1324 vat de functionele en esthetische eisen krachtig samen. Een duurzame, robuuste en toch elegante polyurethaanvloer, met aangenaam loopcomfort en een optimale bescherming tegen slijtage en vervuiling, absorptie van vloeistoffen en impact. Het decoratieve elan verzekert een attractieve (werk)omgeving.

"De naadloze vloer creëert eenheid in het totaalconcept," vertelt Bjorn Saro van Excellent gietvloeren.  "Het komt dan ook voor zowel in het bestaande gebouw als in de nieuwe structuur. Van kantoor tot auditorium, van coffee corner tot bedrijfsrestaurant, van lift tot technisch lokaal... Ondanks het feit dat elke omgeving een duidelijk afgebakende functie vooruit schuift, vervagen die grenzen omdat de vloer openheid ademt en elk van die ruimtes vloeiend - en in de ware zin van het woord - 'naadloos' met elkaar verbindt. Een esthetisch harmonieus geheel gekoppeld aan functionele criteria als loopeigenschappen, slijtvastheid, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijk."

MasterTop 1324 voldoet aan de diverse gestelde keurmerken en milieueisen waardoor het bijgedragen heeft aan het behalen van het BREEAM-label "Very Good".

 

Projectreferentie Havenhuis - MasterTop 1324 

Hygiënische keukenvloer

In de keuken van het bedrijfsrestaurant is gekozen voor een epoxyvloer, MasterTop 1250. Een decoratieve, naadloze en onderhoudsvriendelijke epoxymortelvloer. Door de gesloten structuur is het een perfecte oplossing voor deze plaats waar hygiëne een cruciaal punt is.

Kwaliteit bewaken

"Of het nu gaat om een 'wereldvloer' in een topgebouw of een minder spraakmakend project: we leggen de lat altijd hoog," gaat Bjorn Saro verder. "Het moet àf zijn en tot in de puntjes verzorgd. De realisatie was nochtans geen sinecure. Het vloersysteem van het bestaande gebouw aanleggen, liep zoals gepland. Tot zover, niets aan de hand. Bij de nieuwe constructie was dat wel anders. De werken liepen achterstand op, waardoor er dag en nacht gewerkt werd om de tijd in te halen. Dat betekende dus veel volk op de werkvloer, terwijl die eigenlijk vrij hoort te zijn om het systeem vlot te kunnen plaatsen. Een moeilijkheidsfactor die we opgevangen hebben door te werken in fases.  Ondanks de hoge druk hebben we de kwaliteit altijd weten te bewaken en een mooi resultaat afgeleverd. Net zoals de klant en leverancier BASF dat ook verwacht."

Resultaat afhankelijk van product en applicator

"Kwaliteit is een conditio sine qua non. Voor elk project en voor elke toepassing," vertelt Patrick Apers, Account Manager bij BASF. "We zijn er ons terdege van bewust dat een mooi resultaat slechts tot stand komt met een goed product of systeem dat op de juiste manier verwerkt of aangebracht is. De zogeheten connectie tussen applicator en fabrikant is prioritair. Zodoende zijn bij het Havenhuis de vloersystemen dan ook aangebracht door een 'approved applicator'.  Alles gebeurde zoals opgelegd in strikte richtlijnen en in fases. Geheel volgens de regels van de kunst."